keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

tomaatteja ja tuoretta leipää


Tomaatintaimet kasvaa kovaa vauhtia. Vielä honteloita, kurkottelevat niin lujasti valoa kohden että varsi meinaa venähtää. Harvensin niin että purkkeihin jäi muutama taimi kasvamaan.
Sitruunamelissasta ja basilikasta en ole varma kuinka paljon niitä alkuja mahtuu samaan purkkiin, nyppisinkö harvemmaksi?

Melkein vesi kielellä odotan oman maan tomskuja. Niin makeita ne on, nämä kaupan terttutomaatit on aivan eri maata. Osa ei maistu millekään. Salaatin seassa menee, kun maustaa öljytyillä oliiveilla ja pippurilla. Tämä kuvan salaattiannos oli pikapikainen lounas tänään.

Välipalalle paistettiin leipää. Puolenlitran taikinasta tulee joko pari pellillistä sämpylää, neljä pyöreetä leipää jotka mahtuu samalle pellille tai kaksi pitkulaista leipää. Taikinan sekaan raastoin juustonlopun ja pilkoin kourallisen basilikanlehtiä.

Sateisen harmaa päivä ollut, pihahommista vähän taukoa, nyt oikeastaan vaan odotellaan mitä maasta nousisi ja että loput lumet sulaisi ja takapihan kuralillinki kuivuisi.

8 kommenttia:

 1. Alkoi tehdä mieli tuoretta leipää ja tomaatteja... Huomenna on siis leivottava!

  VastaaPoista
 2. Olen niin heikko tuoreelle itseleivotulle leivälle. Onneksi leivoin sunnuntaina, ja niitä leipiä on muutama vielä pakastimessa jäljellä, ettei tarvitse heti käydä taikinan kimppuun tämän houkuttelemana.

  VastaaPoista
 3. Parasta että tulee oman maan herkkuja! Salaatti näyttää jo ihan kesäiseltä. :) Mä niin ihaillen lueskelen kun sä leivot leivät itse ja kasvattelet kaikkea ja teet pihatöitä. Ihania keväisiä puuhia. Tulee sellanen olo, että oispa ihanaa päästä täältä kaupungista jonnekin taas... :) Ensi viikolla taidankin lähteä lapsuuskaupungin rauhaan pääsiäisen viettoon.

  VastaaPoista
 4. Tavallaan tuossa itseleivotussa leivässä on se vaara että sitä tulee syötyä jopa liikaa silloin kun se on tuoretta. Vatsa on kun jalkapallo. Pitäisi opetella ruisleiväntekoa tai hiivatonta leipää.
  Mutta kaupasta kun ei juuri kanna leipää (muutakun ruista) niin muutaman kerran viikossa tulee leivottua, se tuoksu on jo niin paras ja pojat on hauskoja kun uunituoreina tekee kauppansa, mutta seuraavana päivänä se leipä on jo vähänniinkun vanhaa :D

  Se on hauska juttu, että vaikka itsekin tykkää puuhastella juuri näitä juttuja mitä voi puuhastella ok-talossa. Niin itsellä on taas sama toisinpäin, kun ei ole koskaan asunut kaupungissa, niin haaveilee vähän väliä millaista (kuinka ihanaa) olisi asua kerrostalossa, jossa olisi mielellään paksut ikkunalaudat, narisevat puulattiat, korkeat huoneet, pieni ja pelottava hissi, paljon rappusia, kaikki olisi lähellä, puistot,merenrannan läheisyys, valikoimaa ja tarjontaa, niin kirppareissa kuin kahviloissa.
  Silti näin on ihan hyvä, nyt, mutta olispa kanssa joskus kiva viettää aikaa oikein cityssä :))

  VastaaPoista
 5. Ai miten herkullisen näköinen salaatti. ja siihen tuota tuoretta leipää! Nam!

  Ihanat viljelmät sulla on. En osaa kyllä neuvoa muuta kuin että parempi varmaan liian vähän alkuja samassa ruukussa kuin liian paljon!

  VastaaPoista
 6. Salaattia ja uunituoretta leipää voiko tätä kukaan vastustaa.

  VastaaPoista
 7. Hihi, meidän pitäis tehdä joskus sellainen asunnonvaihtoviikonloppu! :D Mä pääsisin maalle ja te kaupunkiin. ;) Harmi vaan, että mun pikkuyksiöni ois teille kyllä ihan liian pieni. :( Mutta joo, samat haaveet varmaan niin monilla, että oispa ihanaa kun ois kaksi kotia, maalla ja kaupungissa. :)

  VastaaPoista
 8. Nonna, noin itse kanssa ehkä ajattelisin, eli nypin yrtti-istutuksia harvemmaksi!

  Tupu, ei kyllä voikaan. =) Jos ei tarvitsisi yhtään katsella hintoja ruokakaupassa, olisi mahtava tehdä salaatti vielä laadukkaamista aineista, luomutuotteista ja hyvillä lisukkeilla. onneksi tulee kesä ja saa kasvatella salaattiaineksia itse...

  Saija, mun on ihan pakko selventää ettei me asuta kyllä maallakaan, eli tää olis ihan oikeesti varmaan pettymys :D
  Asutaan 35 000 asukkaan kaupungissa ja aika lähellä keskustaa, mutta eihän tää ole mikään kaupunki helsinkiin, tai edes tampereeseen verrattuna :D :D
  Mutta kiva alue muuten...hei, ja sää saat ilmanmuuta pitää tän muun perheen täällä, mä voisin vallanmainiosti jättää perheen miesväen pois mun kaupunkimatkasta ;) hehhehhe, eikös kuulostakin jo houkuttelevalta!? ;)

  VastaaPoista